Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która przywędrowała do nas z Azji. Staje się ona coraz bardziej popularna. Dzięki projektowi „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Powiecie Wschowskim”, którego nasza szkoła jest uczestnikiem i beneficjentem, jej tajniki mogli poznać uczniowie i nauczyciele klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Podczas trwającego 3 dni kursu uczestnicy doskonalili swoje umiejętności. Poznali historię carvingu, różnorodne jego techniki, wykorzystywane narzędzia i surowce a także sposoby sporządzania dekoracji i zasady ich przechowywania oraz prezentacji.
Uczniowie i nauczyciele przyznali, że efekty pracy przerosły ich oczekiwania. Trudno uwierzyć, że punktem wyjścia do stworzenia takich arcydzieł były zwykłe warzywa, i owoce. Znakomitym podsumowaniem ich pracy są te małe dzieła sztuki, które można zobaczyć na zdjęciach.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wytężonej pracy i zdobycia nowych kompetencji, które będą mogli w przyszłości wykorzystać.
Całkowity koszt realizacji projektu: 4.384.106,22 zł
Kwota dofinansowania: 4.088.617,46 zł
Projekt realizowany będzie do 30.06.2022.
Projekt realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego – Lubuskie 2020, Oś Priorytetowa VIII Nowoczesna edukacja, 8.4 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego, 8.4.1 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego – projekty realizowane poza formułą ZIT.