W grudniu 2023 roku, uczennice I Zespołu Szkół: Maria Kazieczko, Gabriela Tłumak, Zuzanna Tomczak i Zuzanna Warych, rozpoczęły zmagania w ogólnopolskim konkursie „Bitwa na drobiowe smaki 3”.
Opracowane przez nie autorskie przepisy, zyskały pozytywne noty komisji konkursowej i uczennice klasy czwartej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych otrzymały zaproszenie do udziału w etapie regionalnym, który odbył się w dniach 27 – 28 lutego br. w studiu kulinarnym Centrum Smaku Kariery w Warszawie.
Pierwszego dnia organizator konkursu – Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj – zaplanował dla zakwalifikowanych zespołów długi dzień pełen wrażeń. Rozpoczął się on od przedstawienia składu jury, który na adeptach sztuki kulinarnej wywarł niesamowite wrażenie, ponieważ okazało się, że ich poczynania oceniane będą przez kulinarne autorytety, pod przewodnictwem pana Łukasza Konika. Tak też młodzi kucharze przygotowywali swoje konkursowe potrawy pod ich czujnym okiem, presją czasu i kamer. Atmosfera była przyjazna, ale też bardzo stresująca.
W oczekiwaniu na wyniki, młodzież uczestniczyła w spotkaniu z dietetyczką, panią Kamilą Dzwonkowską, która obalała mity funkcjonujące w społeczeństwie na temat mięsa drobiowego.
Do drugiego dnia konkursu zakwalifikowało się 6 zespołów, wśród nic znalazła się reprezentacja Staszica: Zuzanna Tomczak i Zuzanna Warych. Tym razem należało wykonać potrawę ze składników wyznaczonych przez jury, których listę uczestnicy poznali na 10 minut przed wykonaniem zadania. Krótka burza mózgów i trzeba zacząć pracę, aby zmieścić się w wyznaczonym czasie. Na tym etapie uczestnicy wykreowali potrawy, które oceniane były w kategoriach: techniki przygotowania, organizacja pracy zespołu, kreatywność, smak oraz sposób prezentacji potrawy. Jury doceniło uczennice ze Wschowy Zuzannę Tomczak i Zuzannę Warych, które zajęły trzecie miejsce.
Gratulujemy sukcesu i życzymy dalszego rozwoju osobistego.
Opiekę merytoryczną sprawowała pani Aldona Szymańska.